2018. január 9., kedd

Búcsúzások és a buffalói tél

Az utolsó egy hónapunk is sok kalandot tartogatott számunkra és persze sajnos közeledett a buffaloi tartózkodásunk vége is.

Az utolsó négy hetemen a GI Surgery osztályon voltam a Roswell Park Cancer Institute-ban. Rendkívül érdekes napokat töltöttem az osztályon, amely során megfigyelhettem a gasztrointesztinális daganatok legmodernebb műtéti terápiás eljárásait. A legnagyobb élmények számomra a da Vinci műtéti robottal végrehajtott műtéti beavatkozások voltak, mivel ilyen robotok Magyarországon nem találhatók. Nagy kihívást jelentett a műtétek átlagosan 5 órás hossza, de 10 órás műtéten is részt vehettem, amelyre korábbi gyakorlataim során nem volt alkalmam. Nagyon érdekes volt, hogy az intraoperatív fagyasztásos szövettani vizsgálatok végzését is követhettem az elejétől a végéig, először a műtőben majd a patológián. A Rosewell Park orvosai a világ minden részéről érkeztek, és meglepetésemre több magyarral is találkozhattam.
A hétvégéink is eseménydúsan teltek, részt vehettünk az első amerikai hálaadásunkon. A kedves M. család meghívásának köszönhetően megkóstolhattuk a sok finom hálaadási ételt, és persze a pulyka sem maradhatott el, nagyon jól éreztük magunkat. Még azon a hétvégén izgalmas élményben volt részünk, a CTP program keretében Buffaloban tanuló többi magyar egyetemista jóvoltából részt vehettünk Clevelandben az éves Magyar Kongresszuson. Megismerkedhettünk több más Amerikában tanuló magyar diákkal, és USA-ba települt vagy ott született magyarokkal is, és érdekes témákban hallgathattunk meg előadásokat.



A következő hétvégén pénteken Éva néni vendégszeretetét élvezhettük, ahol a régóta vágyott magyaros ételeket ehettünk vacsorára az otthonukban. Másnap Washington D.C.-be és Virginiába látogattunk el, ahol megnéztük az összes jellegzetes emlékművet, ellátogattunk a Fehér Ház látogatóközpontba, és feltérképeztük az USA fővárosát.


Az utolsó hétvégénket Buffaloban töltöttük, de programokban ekkor sem volt hiány. Én és Anna ellátogattunk a Niagara-vízesés kanadai oldalára. Nagyon örültünk, hogy megnézhettük végül a kanadai oldalról is a vízesést, mivel onnan látszik a teljes szélességében. Nagyon szép így volt télen látni, ahogy a környező tájon megfagyott a vízesésből jövő vízpermet. Az utolsó napokban elbúcsúztunk a M. és S. családoktól egy-egy vacsorameghívás keretében, akik Buffaloban tartózkodásunk alatt végig nagyon kedvesek voltak velünk.



Ezek után a végtelen pakolás és takarítás következett, és már csak azt vettük észre, hogy közeleg a búcsú napja. Szomorúan vettük tudomásul, hogy a 3 hónapnyi kalandunk véget ért, ettől kezdve nem fogunk többé együtt lakni, és kevesebb lesz a közös program és nevetés is. De mindannyian tudtuk, hogy ez a 3 hónap nem fog a feledésbe merülni, és majd összegyűlünk a jövőben is feleleveníteni az emlékeket.

Az utolsó 2-3 hét során beköszöntött Buffaloban az igazi tél, így távozásunk előtt megismerhettük a korábban már sokat emlegetett buffaloi telet. A -10-15 fok és a hóviharok nem tették vonzóvá a lakásból való kilépést, azt kell hogy mondjam. A tél a buffaloi tartózkodásomat is meghosszabbította egy nappal, mivel a hóvihar miatt törölték a New Yorkba menő járatomat, így egy nappal több időt tölthettem a közben megérkezett 4 új lánnyal.



Felejthetetlen élményeket szereztünk Buffaloban, és rendkívül sok tapasztalattal gazdagodtunk a 3 hónap alatt. Nemcsak szakmai szempontból fejlődtünk sokat a rotációink alatt, a legújabb módszereket és a modern orvos-beteg kommunikáció példáival ismerkedhettünk meg, hanem sokat tanultunk az amerikai kultúráról és szokásokról is. Nagyon hálás vagyok, hogy részt vehettem ebben a 12 hetes programban, soha vissza nem térő élményekben lehetett így részem.

2017. december 27.

Orosz Tünde

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése