2017. május 23., kedd

Back to reality

Mindenképp szeretném javasolni az őszi-téli-tavaszi turnusok résztvevőinek, hogy mozduljanak ki, meneküljenek el egy kicsit a hideg elől. Szerencsére itt is lehet találni nagyon olcsó repülőjegyeket.
Nagyon jól esett egy hónapnyi hideg sötét tél (Március) után egy hétvégét a nyárban eltölteni Miamiban. (Vigyázat, egy ilyen nyári hétvége után talán még lehangolóbb lehet egy 10 órás munkanap után fél órát gyalogolni haza a hideg sötétben. De az élmények és emlékek miatt mindenképp megéri.) Amerika nem csak New York államból áll sem kulturálisan, sem természetileg.


Fantasztikus volt megtapasztalni Florida élettel teli nyüzsgését, élvezni a nyárias időjárást, fürödni az óceánban, testközelből megtapasztalni a trópusi élővilágot, olyan finom kubai ételeket enni, amit korábban sosem. Rengeteg életre szóló élményt szereztünk. Kipihentük az első hónap fáradalmait és feltöltődtünk a második hónapra.





Ezzel a kalandoktól kicsit fáradt, az élményektől boldog lendülettel kezdtünk neki a második rotációnknak, ami számomra a hasi sebészet volt.
Azoknak, akik nem sebészi pályát választanak a jövőben, azt kell mondjam, hogy a sebészek itt is csak sebészek. Tehát a személyiségekben ne számítsatok másra. Persze a körülmények sokkal jobbak, mint otthon, mind felszereltségben, mind a protokollok követésében.
Sok érdekes műtétet láttam, komplex esetek professzionális megoldását. Bizonyára nem én fogom otthon alkalmazni ezeket a műtéti technikákat, mégis gazdagodtam valami olyannal, ami elkísérhet jövőbeli karrierem során.


Egy kis, elmosódott emlék az utolsó sebészeti napról

Az amerikai oktatási rendszerben nem a tanárok számonkérése, hanem a diákok közötti kompetíció jelenti a nagyobb nyomást. Ez leginkább a sebészeti osztályon nyilvánult meg számomra. Nem volt előírt beosztás, csak megjelentünk azon műtétek előtt, amin részt szerettünk volna venni. S bár mindig bemutatkoztunk, az orvosok nem ismertek minket, nem tűnt fel nekik, ha éppen más műtéten voltunk és nem velük. Bármilyen kérdésre szívesen és részletesen válaszoltak, de nem kezdtek el maguktól magyarázni. Tehát követelményekben teljesen magunkra voltunk utalva.
Tanulságos volt megtapasztalni, hogy külső elvárások nélkül hogyan találja meg az ember magában a motivációt reggelente, hogy hosszú  műtétek sorozatára járjon, és az esetek és technikák tanulmányozása után kérdésekkel is készüljön.

A sok munka mellett ebben a hónapban is jutott idő kikapcsolódni is. Nagy örömünkre szolgált, hogy helyi barátokat is szereztünk, így kicsit közelebb kerültünk az amerikai valósághoz. Kirándultunk az Ethernal Flame-hez és egy igazi kisvárost is megismertünk közelebbről. A hétvégéket kihasználva megcsodáltuk New York City és Boston látnivalóit, mindkettő nagyon megéri, remekül éreztük magunkat, nem érdemes kihagyni őket.
Végül a tavasz is megérkezett ide Buffaloba is, egész pontosan április 11-én. Nárciszok, tulipánok és jácintok, mókusok, nyuszik és rengeteg madár teszik széppé az utunkat a kórházba minden nap.



 2017. május 21. 

Molnár Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése