2015. szeptember 23., szerda

Urology in Buffalo

Az utolsó gyakorlatom ebben a három hónapban az urológia volt a Roswell Parkban. Egy "fellow"-val dolgoztam együtt, aki nagyon sokat tanított, és támogatta a műtéteken való részvételt. Sok beteget/betegséget láttam mind a műtőben, mind a rendelőben, így sokat tanultam mindkét helyen egyaránt.
A műtétek többsége robotsebészeti, így kevesebb volt a lehetőség bemosakodni, de varrni mindig engedtek a műtét végén.

Robot

Innen irányítják

Döntően prostatectomiákat és nephrectomiákat láttam, de volt egy “neobladder” műtét is, melyben eltávolítják a húgyhólyagot, és egy újat képeznek az ileumból. A nyitott műtéteken nagyobb szükség volt több kézre, úgyhogy érdemes figyelni, hogy azok mikor vannak. Bemosakodhattam orchiectomia műtéten, és itt is volt ritkább – ún. “urethral sling” – műtét, amit stressz-inkontinencia kezelésére szoktak elvégezni. Ezen kívül sok cystoscopia is volt mind a műtőben, mind a rendelőben.
A Roswell Park nagy központja a robotsebészetnek. Van az intézményen belül egy tanfolyam, melynek az "Introduction to Robotic Surgery" részét hallgatók is elvégezhetik. A gyakorlat mellett 1-2 hét alatt el lehet végezni, de a haladás többnyire egyénfüggő. A végén oklevéllel igazolják a bevezető tanfolyam elvégzését.
Ebben a hónapban voltunk valamelyik hétvégén laser tag-ezni Amherstben. Ez egy nagyon jó játék! :) Voltunk itt-ott vacsorázni is. A különböző helyek közül ajánlatos a “The Cheesecake Factory”, ami nagyon enyhén vércukorszint-emelő, de nagyon finom ott minden.


The Cheesecake Factory



Nagyon jól éreztem magam Buffalo-ban. :) Gyorsan eltelt ez a három hónap, de nagyon sokat kaptam a gyakorlatoktól, amiken voltam, és az emberektől, akiket megismerhettem. Örülök, és hálás vagyok, hogy itt lehettem.


Goodbye Buffalo
Goodbye Buffalo

2015. 09. 21.
Adeghate Jennifer

2015. szeptember 8., kedd

Thoracic surgery in Buffalo

Sziasztok!

Ebben a hónapban a Roswell Park Cancer Institute-ban voltam mellkas sebészeten. Általában reggel 6-ra kellett menni, és változó volt, hogy mikor mehettünk haza (volt, hogy délután 5-kor, de előfordult, hogy este 11-kor). Ezt leszámítva egy nagyon jó gyakorlat volt. Sokat lehetett tanulni az orvosoktól, mindig válaszoltak a kérdéseinkre, belevontak a mindennapi tevékenységekbe, és számítottak is arra, hogy orvostanhallgatóként asszisztáljunk a műtéteken, és hogy részt vegyünk az osztályos feladatokban (pl. nagyviziten referálás, Journal Club-on előadás, rendelőben besegítés).

A nagyvizit péntekenként van. Ezen általában elvárják, hogy a hallgatók is referáljanak egy-egy betegről. Ott szokott lenni az összes mellkas sebészet "attending", a rezidens (akihez be vagyunk osztva), az intenzív osztály valamennyi képviselője, a gyógytornász, a gyógyszerész, a "physician assistant"-ek és "nurse practitioner"-ek, és nem utolsósorban a beteg ápolója/ápolónője az osztályról. Többnyire arra kíváncsiak ezen a referálón, hogy miért van a beteg a kórházban, milyen műtéten esett át, hogyan érzi magát, objektíven mi észlelhető a beteg állapotán, és hogy mi a terv vele kapcsolatban. Ezt röviden és tömören kell elmondani (kb. 1-2 perc alatt).

Havonta egyszer van egy "Journal Club", amire az egyik doktornő kiosztogat cikkeket szakmai folyóiratokból a hallgatóknak, illetve rezidensnek. Ezeket el kell olvasni, és 10 percben röviden beszélni kell róla az "attending"-eknek, majd feltesznek kérdéseket. Bármennyire ijesztőnek is tűnik ez elsőre, nagyon közvetlen volt mindenki, és inkább beszélgetés-jellegű volt.

Ezen kívül mindegyik orvosnak van egy-egy rendelési napja, amikor meg lehet figyelni, hogy hogyan megy a betegeknél a pre-operatív felmérés, a poszt-operatív kontroll, és a “surveillance”. Emellett nagyon jó lehetőség volt azt is látni, hogy hogyan folyik itt is az orvos-beteg kommunikáció. Révén, hogy ez egy daganatos megbetegedésekkel foglalkozó intézmény, nemegyszer fordult elő, hogy rossz hírt kellett közölni a beteggel, viszont hasonló benyomást keltettek számomra itt a Roswell-ben is, mint a BGH-ben (a neurológia gyakorlatomon), abban, hogy kiváló színvonalban közvetítették az információt a beteg felé úgy, hogy a végső döntés a beteg kezében volt, és közben több lehetőség közül is választhatott.

A hétvégéken több programunk is volt:

Egyik vasárnap voltunk Filmore mellett egy magyar cserkésztábor zárónapján. Ott az erdőben voltak 10 napig a cserkészek, és az utolsó vasárnapi misére voltunk hivatalosak, ami egy Fenyőkatedrálisban lett megtartva. Nagyon különleges volt! :)
 
Erdő

Fenyőkatedrális

Utána elmentünk a Letchworth State Parkba, ami egy hatalmas nemzeti park, vízeséssel, szakadékkal, erdővel, uszodákkal és nyaralókkal.



Letchworth State Park

Letchworth State Park – Genesee River

Letchworth State Park – Vízesés

Letchworth State Park – Híd

Letchworth State Park – Szakadék

Ezután az Abbey of the Genesee-be mentünk, ami egy apátság, ahol a papok kenyeret sütnek ("Monk's Bread"- nek hívják). A világ minden tájára szállítják, de itt a környéken a Wegmans-ben is található. Nagyon finom! :)

Augusztus végén pedig voltam az Erie County Fair-en. 




Erie County Fair

Ez egy tipikus Amerikai karnevál-szerű rendezvény, ami szinte olyan, mint a filmekben! Voltak hinták, plüssállatok, különféle étel-ital-fagyis kocsik, medvének beöltözött emberek, és egy nagyon jó trombita-zenekar. Voltak istállók tehenekkel, lovakkal, mindenféle állattal, és állítólag volt valahol vaj-szobor és óriás-zöldség ültetvény is. :)


Erie County Fair – Állatok

Erie County Fair

Erie County Fair

Erie County Fair

Erie County Fair – Medve

2015. 09. 07.

Adeghate Jennifer