2014. június 12., csütörtök

Tavasszal Buffaloban...





Tavasszal Buffaloban!

Sziasztok!

Lázár Evelyn vagyok, és ebben az évben fejezem be a tanulmányaimat Budapesten. A tavaszi turnus keretein belül vettem részt a buffaloi csereprogramban, ami fantasztikus lehetőségnek bizonyult új szakmai és személyes tapasztalatok megszerzésében.
Március elején érkeztem, és igencsak furcsa volt az itthoni tavaszi időjárásból egy akár (–) 16 fokot is elérő hideg télbe érkezni, de ez csak pár hétig tartott, és néha igazán szép volt a havas utcák látványa.
Az első öt hétben a Women & Children`s Hospital of Buffalo neurológia csapatához csatlakozhattam. A kórházban külön neurológia osztály nem működik, hanem ha szükséges, akkor a kórházban lévő betegeknek, illetve a sürgősségi osztályra érkező betegeknek kérnek konzíliumot. A kórházban epilepszia centrum működik, ezért a mindennapi munka főleg epilepsziás betegek kezeléséből, és megfigyeléséből áll. A csapat állandó tagjai a rezidensek és a medikusok voltak, akik már a kezdetektől nagyon segítőkészek voltak, így gyorsan bele tudtam tanulni a betegfelvételbe és az ezt követő referálásba.
A hónap végén megírhattuk az ottani medikusok neurológia vizsgájához hasonló vizsgát, ami számomra ugyancsak hasznos tapasztalat volt.
Az idő enyhülésével mi is több programot szerveztünk a hétvégéken. A gyakorlat elején eljutottam New Yorkba, számomra a megunhatatlan hangulatával az egyik kedvenc városom marad:) A közelben pedig az Erie tó partját és a Niagara kanadai részét fedeztük fel.

Áprilisban a Buffalo General Hospital neurológia osztályán a stroke csapat munkájában vehettem részt. A pár hét alatt Dr. A. M. volt a szakorvos, aki szinte minden nap szakított időt az elméleti anyag átbeszélésére is. Ezenfelül cikkeket adott, amiket másnap prezentáltunk, és utána közösen átbeszéltünk. A gyakorlat alatt egyik nagy élményem volt, hogy megpróbálhattam a lumbalpuntcio- t (ami kisebb segítséggel sikerült :)).
A gyakorlatom utolsó pár hetét a Roswell Park fej és nyak sebészeti osztályán töltöttem. Ezen az osztályon együtt dolgoznak a fej-nyak sebészek a rekonstrukciós plasztikai sebészekkel, ezért itt komplikáltabb eseteket is lehet látni. Nagyon örültem neki, hogy bemosakodni és asszisztálni is volt lehetőségem. Általában a sebészek műtét alatt engedtek kisebb beavatkozásokat is elvégezni.
Május elején egy hétvégére ellátogattunk Toronto-ba. A CN tower tényleg fantasztikus élmény:) Toronto-ba busszal mentünk és az Airbnb- n keresztül foglaltunk szállást. Ezt a honlapot mindenkinek ajánlom, mert jó áron és jó helyeken lehet egész apartmanokat vagy szobákat találni. Mi előzetes tervkészítés nélkül indultunk neki a városnak, és szerintem mindent bejártunk, sőt egy- két izgalmas helyre is betévedtünk. A legtöbb jó hangulatú helyet néha még észrevenni is nehéz, ezért érdemes figyelni az eldugott kis ajtókat.
A gyakorlat vége felé volt lehetőségem Bostonba is elutazni. A város nagyon lenyűgöző a sok műemlékével és Angliát idéző stílusával. A hosszú hétvége alatt New Hampshire-ben az emberek véleménye szerinti húsz éve nem tapasztalt nagy hideg után végre nyári melegben élvezhettem az óceán part látványát:).
Ezután az út után már lassan a hazaút következett, ami alatt most életemben először késtem le a csatlakozást. Szerencsére nem az én hibám volt, szóval a következő géppel már mehettem is tovább.
Összességében szerintem a buffaloi cseregyakorlat egy páratlan, kihagyhatatlan élmény. Amerikában nagyon nehéz olyan csereprogramot találni, ami megengedi, hogy az ember mint teljes értékű medikus részt vehessen a gyakorlatokon. Ezalatt azt értem, hogy nemcsak shadow szerepet tölt be. A gyakorlataim során úgy éreztem, hogy a legtöbb orvos szívén viseli a medikusok fejlődését, tanítását.
A szakmai és nyelvi fejlődés mellett pedig szintén nem elhanyagolható, hogy egy kis szervezéssel világhírű helyekre lehet eljutni könnyedén.

Minden új résztvevőnek élményekben gazdag jó utat kívánok!

2014. 06. 11.

Lázár Evelyn