2013. november 26., kedd

The way I do it in Buffalo :)




Sziasztok!

K. Bálint vagyok Pécsről. Szeptember 19-én csütörtökön megérkeztünk B. Annával és M. Bálinttal egy igen viszontagságos út után a bizonyos medikus rezidenciára, ami Buffaloban, a Lexington Avenue 18-as szám alatt található. T. Orsi, F. Örs, G. Balázs és L. Máté vártak minket a lakásban, s egyből be is avattak a buffaloi hétköznapokba. Elmondták, hogy hol érdemes vásárolni, merre vezet a leggyorsabb út a kórházakhoz, mire számíthatunk a gyakorlatok során és még sorolhatnám. Éjszakába nyúlóan beszélgettünk, majd mindenki kidőlt. A már itt lévők azért, mert hajnalban keltek, hogy beérjenek a reggeli vizitekre, mi pedig azért, mert több, mint 24 órája nem aludtunk. Hétfőn papírmunka várt ránk Éva néninél és Rosette-nél (Dr. M. titkárnője), de már nem olyan sok, hiszen érkezésünk másnapján (pénteken) sikerült túlesni a nagyján.

Annával ebédelünk a Roswell-ben
 
Örs és mi, a Bálintok


Én az Roswell Park Cancer Institute urológiai osztályán kezdtem meg gyakorlataimat, Dr. S. csapatában. Egyedül voltam medikus, de a csapatba tartozott még Eric, aki egy harmadéves rezidens, Ali és Tareq akik mindketten fellow-k, illetve Dr. S. az attending doktor, tehát a szakorvos. Első nap néhány cisztószkópia szerepelt a műtéti kiírásban, illetve egy úgynevezett "robotic assisted partial nephrectomy". Fel is csillant a szemem, hiszen mindig is érdekelt az a bizonyos DaVinci robot. Itt a Roswell Parkban már több, mint 1500 robot-asszisztált műtéten vannak túl a sebészek, így nyugodtan mondhatjuk, hogy kiemelkedő rutinnnal rendelkeznek. Komoly és precíz előkészületek előzik meg a DaVinci robot "dokkolását" a beteghez, pontosabban a már korábban betegbe helyezett eszközökhöz, s ezután kezdődik a csoda. A sebész 3 dimenziós képet lát a konzolnál, ahol egyszerre dolgozik kezeivel, s lábaival egyaránt. Kezeivel irányítja olykor az elektromos kést, olykor a kamerán állít egy kicsit, olykor pedig az úgynevezett "negyedik karját" használja. Ahogy forgatja, hajlítja a csuklóját, úgy forog és hajlik az általa mozgatott eszköz is. A kamera képe természetesen HD minőségű, sőt az egyik robotos műtőben van egy olyan képernyő is, amin ugyanazt a 3D-s képet láthatja a nézőközönség, amit az operatőr lát egy szimpla 3D-s szemüveg felhelyezésével.

Dr. S. operál
Az a bizonyos 3D-s képernyő a 8-as műtőben

Munkában a DaVinci



Minden reggel 5:30-kor indult a napom, s 6:15-kor már Alival, Tareq-kel és Dr. S.-el viziteltünk. A műtőblokkban 7:30-kor indul a munka, ahol összesen 9 műtő és egy cisztoszkópiás helységben folyik a betegellátás. A 9-ből 2-ben található DaVinci robot, s egy műtőben pedig található egy MRI készülék is, amit az idegsebészek használnak.
Dr. S. veseműtéteket és prosztataműtéteket végez a DaVinci robottal. Mindezek mellett sok nyitott veserezekciót és nefrektómiát végez. Ezek voltak azok a műtétek, ahol asszisztensi szerephez jutottam. Leginkább az elektrokautert és a szívót kaptam a kezembe, majd a műtétek végén általában vagy Ali, vagy Tareq felügyelete mellett varrhattam a szubkután szöveteket, illetve a bőrt. Szerencsére minden napra jutott legalább egy, de inkább kettő nyitott műtét (kivéve a szerdai napot, amikor szakrendelt), így sokszor este hétkor, amikor kiléptem a műtőből észre sem vettem, hogy ismét eltelt egy hét...



Dr. S. (balra), Ali és jómagam




Nagyon jó hangulatban teltek a napok, hetek, sikerült beilleszkednem a csapatba. Az utolsó héten a Roswell Park urológia gárdája posztatarák-szűrést tartott a Buffalo Bills stadionjában. Bárki, aki beregisztrált, vagy csak megjelent a stadionban délután 4 és este 8 között, ingyen és bérmentve áteshetett egy PSA és egy RDV vizsgálaton... Dr. S. mondta, hogy körbevezetnek majd minket a stadionban a szűrés után, illetve lesz ott egy két játékos is, úgyhogy mindenképpen menjek velük. Természetesen csatlakoztam, és amint a képek is tanúsíthatják, valóban találkoztam játékossal, pompomlányokkal és még a stadionban is körbevezettek minket. Mindemellett megtanultam egy örök életre, hogy hogyan kell prosztatát vizsgálni, de ha nem haragszotok, ezt most nem részletezném... :) Csak annyiban, hogy "sikerélményem" is volt, hiszen 2 olyan beteget is vizsgáltam, akiket én gyanúsnak ítéltem meg, majd Dr. S. is egyetértett, így a következő hétre kaptak is időpontot az ambulanciára.
  
A Bills rugójátékosa Brian M.


Buffalo Jills is ott volt:)

A "vizsgálóban"

Dr. S.-el a pályán

Tareq sem volt még a Bills stadionban




A reggeli vizit után keddenként onko-team megbeszélés volt, csütörtökönként M&M (mortality and mobidity) konferencián vettünk részt, minden második pénteken pedig egy-egy előadást hallgattunk végig a műtéti program előtt.
Úgy gondolom, hogy az urológiai gyakorlat nagyon jó választás bárki számára, akit érdekel valami manuális szakma. Nagyon kedvesen fogadott az egész csapat, mindenben segítettek, s rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem ezalatt a 4 hét alatt.

A munka mellett természetesen igyekeztünk időt szakítani némi városnézésre, pihenésre is. Rögtön az első hétvégén meghívást kaptunk Zsuzsa néniékhez a bizonyos GULYÁSPARTYRA, ahol a buffaloi magyarok apraja-nagyja összejött egy délután erejéig. Finomakat ettünk, s megismerhettük a helyi magyar csapat nagy részét, beleértve a CTP-s diákokat is (Calasanctius Training Program), akik 2-3 évet töltenek itt Buffaloban.
 



Vercsi, én, Anna és S. István






A Niagara vízesés következett listánkon. Tömegközlekedéssel nagyjából 1-1,5 óra alatt elérhető a Falls, de arra számítsatok, hogy ugyan ritkán, de időnként kimaradhat egy-egy járat. A lakástól 1, vagy 2 busszal lehet eljutni a Niagara Falls State Park-ba. Remek időnk volt, nagyon élveztük. Ekkor még nem kaptuk meg az aláírást a DS-2019-es nyomtatványunkra, ezért a kanadai oldalt nem látogattuk meg. Mindenképpen ajánljuk a Cave of the Wind-en való részvételt, mi legalábbis nagyon élveztük.









Egy szombat reggel beültünk a bérelt Toyota Camrynkba ;), s Toronto felé vettük az irányt. Ezen a hétvégén sajnos már nem volt szerencsénk az időjárással, mert szombaton egész álló nap zuhogott az eső, ráadásul igen hűvös is lett. Miután elfoglaltuk szállásunkat a belvárosban (Global Village Backpackers - mi a tripadvisor holnapján 0-ra értékeltük, NE itt szálljatok meg, ha jót akartok magatoknak), s felmentünk a CN Tower-be. Legalább 2 órát eltöltöttünk a kilátóban, s mire ismét visszatértünk az utcára, már nem is esett az eső. Egy finom vacsora után betértünk egy remek élőzenés clubba (http://www.thecameron.com/), amit mindenképpen keressetek fel, ha Torontoban jártok. Másnap hajókirándultunk, sétáltunk a városban, s kora délután visszaindultunk Buffaloba.
 









Szinte észre sem vettem, de már „el is repült” az első hónap. :)

2013. 11. 26.
K. Bálint